Arkitektoniske overvejelser ved nyt tag

Af Thomas Vester, 20. maj, 2014

Udover at vælge tagbelægningens type når du skal have nyt tag, skal du træffe en lang række valg, der har stor betydning for om det færdige resultat harmonerer med huset

Taget kaldes også husets femte facade og et tag, der i form, materiale eller farve stikker for meget af fra huset, kan helt ødelægge det samlede udtryk. Omvendt kan et smukt tag, der passer til huset og omgivelserne løfte indtrykket. Smag og behag er som bekendt forskellig fra person til person, men når det gælder noget så væsentligt for huset som netop taget, er det bedre at være lidt forsigtig frem for at være for dristig.

Et nyt tag er ikke alene en stor investering, det er også en bygningsdel, som holder i årtier, og som ikke nemt kan ændres som for eksempel farven på en malet facade kan det. Og når huset engang skal sælges, er tagets udseende og stand en vigtig faktor.

Normalt vil du som boligejer selv være herre over, hvordan dit nye tag skal se ud, og der skal i princippet heller ikke søges om tilladelse hos kommunen, hvis boligarealet ikke udvides, men der kan være retningslinjer for husenes udseende i en lokalplan, så det er altid en god idé at tage en snak med kommunens tekniske forvaltning, inden du sætter gang i projektet.

Husets stil og alder

Hvis du er i tvivl om, hvilken slags tag, der passer til dit hus, er det en god idé at gribe tilbage til det oprindelige tag. En god tommelfingerregel er, at jo længere man går tilbage i tiden, desto tættere sammenhæng vil der være mellem husets type og dets tag. Det skyldes ikke mindst, at der i gamle dage simpelthen var færre tagbelægningsmaterialer at vælge imellem, og at stil og smag ikke ændrede sig så hurtigt som i dag. 

Den klassiske murermestervilla fra 1920’erne og 1930’erne, der nærmest fremstår som prototypen på det danske enfamiliehus, stod typisk med facader og tag i røde tegl, og det skal der gode grunde til at ændre på. Men hvis facaderne på et tidspunkt for eksempel er blevet pudset op og har fået en farve kan man sagtens vælge et nyt tag i for eksempel blådæmpede tegl. De mere storladne palævillaer fra årtierne omkring år 1900 havde tage beklædt med enten røde tegl, sortglaserede tegl eller naturskifer, og de materialer bør man holde sig til ved den type hus.

De færreste vil have samme ærbødighed over for huse fra de senere årtier, og de kan da også typisk bedre tåle et markant tagskift. Når der er tale om totalombygninger som man ofte ser det, når 60’er og 70’er typehuse renoveres i disse år vaskes tavlen ren, og valget af tag afhænger af det samlede, nye udtryk man sigter efter for det opdaterede hus.

Materiale og farve

Der er i dag et væld af tagmaterialer i alle prisklasser at vælge imellem. Tegltaget er stadig det mest populære, men den traditionelle vingetegl har fået følgeskab af falstagsten, og de forskellige typer fås fra adskillige producenter i mange farver og med eller uden overfladebehandling.

Betontagsten, bølgeeternit og eternitskifer, tagpap og stålplader er alle populære materialer, der også fås i mange variationer og farver. I den mere eksklusive ende finder vi tage af naturskifer, kobber eller zink, stråtage og tage med træspån. 

Udover husets egen stil er det en god idé også at tage hensyn til husets omgivelser, både bygningsmæssigt og landskabeligt. Før du træffer dit valg, så se på prøver af de forskellige materialer og kør rundt i forskellige villakvarterer og studér, hvordan materialerne gør sig i praksis.

Form og skala

Tagets form og hældning har også stor betydning. Hvis husets flade tag udskiftes med et hældningstag, eller hvis det nye tag skal rumme en beboelig første sal, kan det ændre dramatisk på husets udseende. Efterisolering af tagkonstruktionen kan gøre taget markant højere, og det vil ikke mindst kunne ses langs tagets kanter, der kan blive tykke og klodsede, hvis det løsningen ikke gennemtænkes.

Det kan være en god idé at tage en arkitekt med på råd. Han eller hun vil hurtigt kunne visualisere de forskellige løsningsmuligheder på skitseplan og ridse de forskellige muligheder op.

Tagets og huses størrelse skal passe sammen, og tagbelægningens skala skal passe til husets. De fleste tagmaterialer fås i forskellige formater, og små tagsten passer nu engang bedst til små huse, mens store tagsten og tagplader passer bedst til større tagflader.

Kviste, tagvinduer og solceller

Af praktiske årsager er det sjældent muligt at skabe helt rene flader på det nye tag. Tagvinduer og kviste giver dagslys og ståhøjde til rummene under taget, og solceller eller solvarmepaneler giver et energitilskud til husets drift. Skorstene og ventilationshætter er også en nødvendighed i mange tagløsninger.

For at et ellers pænt, nyt tag ikke skal ende som en rodebutik, er det vigtigt at denne ”møblering” af taget gennemarbejdes grundigt, og tænkes ind i tagløsningen fra starten. Vinduer og kviste skal i deres dimensionering ikke overvælde taget, og de skal ligesom eventuelle solceller placeres, så der skabes balance i tagfladen og harmoni i forhold til facadens dør- og vinduesåbninger.

Om forfatteren

Med mere end 10 års erfaring og 700 tageftersyn bag sig, er Thomas Vester en af de førende rådgivere i landet, når det kommer til at hjælpe private husejere med et at komme trygt igennem deres ønske om et nyt tag eller en ny facade til deres hus. Thomas' rådgivning tager altid udgangspunkt i kundens ønske til det færdige produkts levetid, økonomi, og æstetik så disse går hånd i hånd.

Du er altid velkommen til at skrive til Thomas på tv@compara.dk, hvis du skulle have spørgsmål.

Få besked om nye artikler direkte i indbakken

Vi sender ca. ét nyhedsbrev ud hver 2. måned om hus og renovering.

Få gratis og uforpligtende rådgivning om nyt tag

Skal du have et nyt tag på huset, eller er du i virkeligheden i tvivl om du kan nøjes med at reparere det gamle? Tag et telefonisk rådgivningsmøde med en af vores rådgivere, og kom tvivlen til livs.

Det er helt gratis og uforpligtende. 

Sådan får du et godt råd af en af vores tag-eksperter

graphic  
graphic

Michael Bloch
Arkitekt

Thomas Vester
Bygningskonstruktør