8 gode råd om tagrenovering


1. Spørg kommunen og grundejerforeningen

Når du planlægger nyt tag, er det en god idé at få en snak med din kommunes tekniske forvaltning. Der kan være lokalplaner og servitutter, der begrænser mulighederne. Hvis taget gøres højere, skal du være opmærksom på, at loven stiller krav til højde og afstand til vej samt naboskel. Inddrages loftet til beboelse, skal grundens bebyggelsesgrad overholdes.

2. Vælg tegl med hjertet

Det er en stor beslutning at vælge tegl. Gå ikke på kompromis - taget skal ligge der i mange år. Vælg derfor den teglsten, du bedst kan lide. Prisforskellen på eksempelvis røde naturtegl og sortglaserede tegl er ikke er særlig stor, når man kigger på totaløkonomien ved tagrenovering. Vælg aldrig tegl, blot på baggrund af et katalog. Bed håndværkeren om nogle adresser, hvor du kan se teglene på en hel tagflade i dagslys. Alternativt kan du besøge en forhandler, der har teglene udstillet.

3. Omlæg skjulte tagrender

Hvis du har skjulte tagrender, er det en ide at få dem omlagt til udvendige i forbindelse med tagrenoveringen. Problemet med skjulte tagrender er, at de er svære at rense og derfor let bliver tilstoppede. Så løber vandet over og giver risiko for fugt- og svampeskader på mur- og træværk. Endelig opdager man ofte først et brud, længe efter skaden er sket.

4. Vælg et kvalitetsundertag

Hvis du har valgt en vingetegl, bør du vælge et fast undertag. Årsagen er, at vingetegl ikke ligger helt tæt. Derved rammer solens UV stråling undertaget - det kan en banevare ikke tåle. Hvis du har valgt en falstagsten, bør du vælge et undertag i DUKO klassen middelhøj, f.eks. Divoroll Top fra Lafarge eller Monarfol 500. Undertaget skal under alle omstændigheder være trædefast. Derved mindskes risikoen for at der opstår et hul under din tagrenovering.

5. Efterisoler tagkonstruktionen

Sørg for at lægge så meget efterisolering, som der er plads til i tagkonstruktionen - både på det flade loft, på skråvægge og i skunkene. Du kan ofte genanvende den eksisterende isolering, når bare du renser og retter den. Investeringen til efterisolering kommer hjem igen i form af besparelse på varmeforbrug, færre omkostninger til vedligeholdelse samt større fortjeneste, hvis hu engang skal sælges. Ved eksempelvis at øge isoleringen fra 100 mm til 300 mm, kan du ofte spare kr. 5.000 eller mere om året på varmeregningen.

6. Filts din skorsten

Hvis du planlægger at få filt dit hus når renoveringen af dit nye tag er færdigt, bør du undersøge muligheden for at få entreprenøren til at filtse din skorsten i forbindelse din tagrenoveringen. Der er meget dyrt senere at skulle sætte stillads og faldsikring, blot for at komme til at filtse skorstenen.

7. Beskyt din have før tagrenovering

Det kan ikke undgås, at tagrenovering sætter sine spor på haven. Særligt udsatte er blomster langs huset, hvor stillad skal stå. Grav derfor dine yndlingsblomster op og sæt dem i en pose jord nede i baghaven. Hvis du har en nyanlagt indkørsel eller forhave, så bed entreprenøren afdække dem med plader inden han påbegynder din tagrenovering.

8. Brug kun håndværkere med Byggaranti

Kontroller at håndværkeren er omfattet af byggaranti. Det betyder, at arbejdet af omfattet af en garantiordning, som sikrer dig bedst muligt, hvis noget skulle gå galt under udførelsen af din tagrenovering eller hvis håndværkeren ikke gør arbejdet færdigt. Læs mere på http://www.byggaranti.dk/

Om forfatteren

Thomas Vester, Bygningskonstruktør hos Compara A/S Med mere end 15 års erfaring og 1000 tageftersyn bag sig, er Thomas Vester en af de førende rådgivere i landet, når det kommer til at hjælpe private husejere med et at komme trygt igennem deres ønske om et nyt tag eller en ny facade til deres hus. Thomas' rådgivning tager altid udgangspunkt i kundens ønske til det færdige produkts levetid, økonomi, og æstetik så disse går hånd i hånd.

Du er altid velkommen til at skrive til Thomas via e-mail tv@compara.dk, hvis du skulle have spørgsmål.

Få gratis og uforpligtende rådgivning

Skal du have et nyt tag på huset, eller er du i virkeligheden i tvivl om du kan nøjes med at reparere det gamle? Overvejer du 1.sal, tilbygning eller facaderenovering? Tag et telefonisk rådgivningsmøde med en af vores rådgivere, og kom tvivlen til livs.

Det er helt gratis og uforpligtende.

Få et godt råd

Thomas Vester, Bygningskonstruktør
Thomas Vester
Bygningskonstruktør
Michael Bloch, Arkitekt
Michael Bloch
Arkitekt
Copyright © 2024