Gør tagrender og nedløb klar til efteråret

Det er vigtigt for husets sundhed, at vandet fra regn og sne ledes sikkert væk fra taget. Læs her hvordan du sikrer dig, at tagrender og nedløbsrør er i topform til efterårs- og vintersæsonen.

I Danmark regner eller sner det rigtig meget i løbet af året. Taget på et almindeligt parcelhus modtager nemt 100 tons nedbør årligt. Regnvand og smeltevand fra sne løber fra husets tagflader ned i tagrenderne og videre ned gennem nedløbsrørene for til sidst, via en brønd, at blive ledt ud i kloakken eller til en faskine i haven.

Hvis tagrender og nedløb ikke fungerer efter hensigten, fordi de er tilstoppede eller utætte, kan der med tiden ske store skader på huset. Påvirkning fra vand, der løber ud af tagrender eller nedløb og ned af facaden, kan føre til råd i træværk og vinduer og skader på ydermure og fundament. Der kan ske indtrængning af fugt i konstruktionerne, udvaskning af fuger og frostsprængninger i murværket. Når murstenene holdes våde på den måde, kan de ikke nå at afgive fugten, og når det så fryser, udvider vandet sig og laver revner i stenene.

Sådan renses tagrender og nedløb

Tagrenderne skal renses og efterses mindst én gang om året. Det bedste tidspunkt er sent på efteråret, når træerne har smidt alle deres blade. Er der store træer på grunden, som taber blade eller nåle direkte ned på taget i store mængder, kan det være nødvendigt at rense oftere.

Brug en lille planteske og dine hænder til at fjerne nåle, blade, slam og skidt fra tagrenden. Rens grundigt efter med vand og en stiv børste. Til sidst skal du spule både tagrende og nedløbsrør grundigt med haveslangen.

Brug en lang og stabil stige til at nå op til tagrenderne. Du skal være opmærksom på, at stigen kan få bløde tagrender af zink og plast til at bøje under din vægt. Læg derfor et bræt ned i tagrenden, der hvor stigen støtter, for at stive den af. Ståltagrender er stivere og kan bedre tåle belastningen.

Husk også nedløbsbrønden

Du skal også tjekke og rense, dér hvor nedløbsrørene møder nedløbsbrønden. Der vil være en krave eller et rensestykke, som normalt kan trækkes lidt op, så du kan komme til at rense for gamle blade og slam. Her bør også være et lille gitter, der skal forhindre blade og store stykker skidt i at løbe ned i brønden. Rens grundigt, spul efter og vær omhyggelig med at få det hele på plads igen.

Tjek for utætheder og forkert fald

Når tagrender og nedløbsrør er grundigt renset, er det vigtigt, at du også tjekker, at de fungerer, som de skal. Du kan enten lægge haveslangen op i tagrenden og tænde eller – endnu bedre – vente til der kommer et kraftigt regnskyl og så gå ud og observere. Der er flere ting, du skal holde øje med:

 • Løber al vandet fra taget ned i tagrenderne og uhindret videre ned gennem nedløbsrør og ned i brøndene?
 • Har tagrenden fald den rigtige vej hen mod nedløbsrøret? Hvis tagrenden har ”bagfald” væk fra nedløbsrøret vil vandet løbe ud den forkerte vej.
 • Er tagrenden korrekt placeret i forhold til tagfladen? Hvis tagrenden sidder for langt ude eller for langt inde i forhold til kanten af taget, vil noget af regnvandet løbe ved siden af tagrenden.
 • Er der revner eller utætheder i samlingerne i tagrender og nedløbsrør eller andre steder? Utætheder kan skyldes at tagrenderne er tærede, frostsprængte eller har fået stød, f.eks. fra en faldende gren eller stige.
 • Hvis alt andet er i orden, men der alligevel løber vand ud af tagrenderne kan det skyldes, at de er for småt dimensioneret i forhold til tagfladens størrelse.

  Reparér eventuelle skader

  Det er vigtigt, at du får udbedret skader og problemer rimelig hurtigt, inden huset tager skade. Bagfald og lunker (dvs. når tagrenden ikke er lige) rettes ved at justere rendejernene, som holder tagrenden fast til tagkonstruktionen. Sidder tagrenden lidt forkert i forhold til tagets kant, vil det normalt også kunne rettes ved at justere rendejernene.

  Mindre huller og utætte samlinger kan fikses med en dertil indrettet, elastisk tætningsmasse. Større huller og revner klares bedst med en selvklæbende reperationstape, der består af gummibitumen belagt med aluminiumsfolie.

  Uanset reparationsmetode, er det vigtigt, at du har fastslået præcis, hvor hullet eller utætheden er, og at fladen, der skal repareres, er grundigt rengjort og helt tør.

  Er tagrenderne meget slidte og utætte, er den bedste løsning helt at udskifte dem med nye. Det samme gælder, hvis de er for småt dimensioneret i forhold til taget.

  Forebyg problemerne

  Hvis du vil undgå, at tagrenderne bliver fyldt op med blade og kviste, findes der forskellige typer tagrendenet, der nemt kan monteres.

  Om forfatteren

  Thomas Vester, Bygningskonstruktør hos Compara A/S Med mere end 15 års erfaring og 1000 tageftersyn bag sig, er Thomas Vester en af de førende rådgivere i landet, når det kommer til at hjælpe private husejere med et at komme trygt igennem deres ønske om et nyt tag eller en ny facade til deres hus. Thomas' rådgivning tager altid udgangspunkt i kundens ønske til det færdige produkts levetid, økonomi, og æstetik så disse går hånd i hånd.

  Du er altid velkommen til at skrive til Thomas via e-mail tv@compara.dk, hvis du skulle have spørgsmål.

  Få gratis og uforpligtende rådgivning

  Skal du have et nyt tag på huset, eller er du i virkeligheden i tvivl om du kan nøjes med at reparere det gamle? Overvejer du 1.sal, tilbygning eller facaderenovering? Tag et telefonisk rådgivningsmøde med en af vores rådgivere, og kom tvivlen til livs.

  Det er helt gratis og uforpligtende.

  Få et godt råd

  Thomas Vester, Bygningskonstruktør
  Thomas Vester
  Bygningskonstruktør
  Michael Bloch, Arkitekt
  Michael Bloch
  Arkitekt
  Copyright © 2024