Ovenlysvinduer og husets arkitektur

Ovenlysvinduer giver ekstra dagslys til boligens indvendige rum, men du skal være opmærksom på, at de nye vinduer også ændrer husets udseende set udefra

Meningen med ovenlysvinduer er at give ekstra lys til, og udkig fra, rummene under vinduerne, og derfor er man naturligt nok mest fokuseret på placeringen af vinduerne i forhold til de indvendige rum.

Ovenlysvinduer bliver ofte installeret i forbindelse med en tagrenovering eller i forbindelse med inddragelse af et hidtil uudnyttet tagrum til beboelse. Teknisk set er det dog ikke noget problem at installere ovenlysvinduer i et allerede eksisterende tag for at få mere lys i tagrummene eller i rummene under et tag, der går til kip i et 1 plans hus.

Ovenlysvinduer ændrer husets udseende

Man skal dog være opmærksom på, at de nye tagvinduer mærkbart ændrer husets arkitektur, og i værste fald kan resultatet være så uheldigt, at det nærmest spolerer boligens udseende og potentielt forringer værdien. For at undgå det, er det vigtigt at tage hensyn til husets alder og stil. Derfor skal det også indgå i overvejelserne om huset er bedst tjent med ovenlysvinduer eller kviste. En kvist er dyrere at etablere og giver bedre mere plads i rummet under, mens ovenlysvinduer giver et større lysindfald og er billigere at etablere.

Ældre huse som for eksempel de populære murermestervillaer fra 1920'erne og 30'erne kan oprindelig være forsynet med kviste, men hvis de har haft ovenlysvinduer, så har der været tale små jernvinduer, der bare har skullet kaste lidt lys ind i tagrummet. Store ovenlysvinduer i småhuse er et nyere fænomen.

Hvis det lidt ældre hus skal have ovenlysvinduer, så kan det derfor være en god idé med flere mindre vinduer frem for et enkelt eller få store, der kan virke fremmede for husets stil. Faktisk er der udviklet en type ovenlysvinduer specielt til bevaringsværdige bygninger, som kan være en løsning, hvis du har et gammelt hus. Når det gælder nyere huse, er der i højere grad frit slag. Det kan være en god idé at tage en arkitekt eller anden byggesagkyndig med på råd som kan hjælpe med at vælge den helt rigtige løsning til huset.

8 gode tommelfingerregler

Uanset husets alder, er der nogle tommelfingerregler, som er gode at have i baghovedet når man vælger ovenlysløsning.

Vær opmærksom på, at jo højere rejsning taget har, desto mere synlige vil ovenlysvinduerne være udefra. Ligeledes vil ovenlysvinduerne være mere synlige på et lavt hus end på et højt.

Brug gerne flere mindre ovenlysvinduer i stedet for få store, hvis det passer bedre til husets proportioner og stil. Det vil typisk gælde ældre huse.

Undgå så vidt muligt at blande vinduer i forskellige formater. Brug vinduer i samme størrelse, hvis det lader sig gøre.

Tilpas vinduernes størrelse til husets størrelse - altså store vinduer til store huse og små vinduer til små huse.

Er facaden og dens placeringer af vinduer og døre symmetrisk, så placer også ovenlysvinduerne symmetrisk.

Placeringen af de underliggende vinduer i facaden må gerne styre placeringen af vinduerne i taget, det skaber ro i indtrykket.

Lad ovenlysvinduerne flugte med hinanden i højden. Hvis de hopper giver det uro og forvirring i indtrykket af huset.

Vælg en udvendig beklædning til vinduer og inddækninger, der passer bedst muligt til tagbelægningen i farven.

Ovenlysvinduerne er samlet i et stort felt, der giver masser af lys til rummet. Farven på vinduesrammerne og inddækningen er tilpasset til tagbelægningen.

Flere muligheder for ovenlys

Når der skal etableret ovenlys i forbindelse med en tagrenovering, behøver du ikke at begrænse dig til traditionelle ovenlysvinduer, der placeres enkeltvis i tagfladen. Hvis rummene og arkitekturen berettiger til det, kan ovenlys også laves i store sammenhængende partier, der giver et massivt indfald af dagslys. Såkaldte rytterlys er ovenlys, der sidder helt oppe i selve tagryggen, og det kan være meget effektfuldt, hvis der er loft til kip. Begge typer ovenlys er dog ret indgribende i husets udseende.

Når det gælder flade tage eller tage med meget lav hældning, er ovenlysvinduerne selvsagt svære at se udefra og placeringen vil derfor ikke påvirke husets udseende så meget, uanset om man bruger traditionelle ovenlysvinduer, vinduer i større felter eller en af de mange typer kupler, der fås i kunststof til netop flade tage.

Om forfatteren

Thomas Vester, Bygningskonstruktør hos Compara A/S Med mere end 15 års erfaring og 1000 tageftersyn bag sig, er Thomas Vester en af de førende rådgivere i landet, når det kommer til at hjælpe private husejere med et at komme trygt igennem deres ønske om et nyt tag eller en ny facade til deres hus. Thomas' rådgivning tager altid udgangspunkt i kundens ønske til det færdige produkts levetid, økonomi, og æstetik så disse går hånd i hånd.

Du er altid velkommen til at skrive til Thomas via e-mail tv@compara.dk, hvis du skulle have spørgsmål.

Få gratis og uforpligtende rådgivning

Skal du have et nyt tag på huset, eller er du i virkeligheden i tvivl om du kan nøjes med at reparere det gamle? Overvejer du 1.sal, tilbygning eller facaderenovering? Tag et telefonisk rådgivningsmøde med en af vores rådgivere, og kom tvivlen til livs.

Det er helt gratis og uforpligtende.

Få et godt råd

Thomas Vester, Bygningskonstruktør
Thomas Vester
Bygningskonstruktør
Michael Bloch, Arkitekt
Michael Bloch
Arkitekt
Copyright © 2022