STOR GUIDE: Sådan vælger du den rette tegl

At få nyt tag over hovedet er et stort projekt. Der er mange vigtige valg at forholde sig til, og det kan let virke forvirrende. Hvis du vil vide mere om hvordan du vælger den rette tagsten til netop dit hus, så læs denne guide.

Nyt tag kan drille

Nyt tag, nye sten. Men hvordan træffer man det bedste valg? Man skal vide hvilke spørgsmål man skal stille, når man er ude og shoppe tag. Prisen og udseendet på teglen er naturligvis væsentlig, men det er langt fra det eneste man skal bekymre sig om. Husk at det tag du lægger på dit hus skal ligge der i 40-50 år, og det skal være både flot og tæt alle årene igennem.

Sådan vælger du den rette tegl

Inden du vælger tagsten, så køre denne chekliste igennem:

 • Begrænsninger af valgmulighederne
 • Udseende
 • Overflade
 • Størrelse
 • Kvalitet
 • Specialsten
 • Garanti
 • Pris

Begrænsninger af valgmuligheder

Alle kommuner har en lokalplan, der kan sætte begrænsninger for hvilket tag man må bygge. For at holde et boligkvarter pænt og ensartet, inkluderer dette typisk hvilken tagbeklædning der er tilladt. Undersøg om du er afskåret bestemte muligheder, både hos kommunen og i ejerforeningen. Husk at dette kan tage helt op til fem måneder, alt efter hvilken kommune du bor i.

Udseende

Taget er en stor del af husets personlighed, og derfor er udseendet enormt vigtigt. De to mest anvendte typer teglsten er vingetagsten og falstagsten. Vingetegl findes i en begrænset mængde udformninger, hvorimod falsteglen fås i mange forskellige.

Vingetagsten betragtes som den klassiske rustikke tegl, og er som regel mindre end falstagsten.

Vingeteglen er den klassiske tagsten, og vi ser den alle vegne i vores hverdag. Den dækker de fleste af vores kirker og murermestervillaer, og har derfor en stor plads i vores hverdag. Vingetegl er ikke så tæt som falstegl, og kræver derfor et mere robust undertag.

Falstagstenen kom til Danmark senere end vingetagstenen, og har visse markante fordele. Den er blandt andet så tæt, at man er begyndt at eksperimentere med at lægge den uden undertag. Falstagstenen er også nemmere at lægge, og er derfor hurtigere og billigere at få monteret.

Overflade

Overfladen bestemmer graden af smudsafvisning, og har en stor indvirkning på husets udseende. De fire gængse muligheder er natur, engoberet, edelengoberet eller glaseret:

 • Natur:
  Den naturlige overflade er en tagsten uden overflade behandling. Det er en lertegl, hvor den keramiske ler er bearbejdet og til sidst brændt ved meget høj temperatur, og står dermed i sin naturlige røde farve. Natur fås også i mørk farve, kaldet blådæmpet. Den mørke farve er ikke kun på overfladen, men gennemfarvet i teglen. Farven opstår ved at man brænder tagstenen en ekstra gang uden ilttilførsel.
 • Engoberet:

  En engoberet tagsten er en lertegl der har fået en overflade behandling. Engoben er en glasur der påsprøjtes teglen inden den bliver brændt, for at styrke overfladen mod farvemisdannelse ved UV stråling. Selve engoben består af knust og malet tagsten, som tilsættes en væske med farvepigment, hvor overfladen vil fremstå mat. Engoberet er en tegl med glans, dog mindre end en glaseret tegl. Engoberet er populært for tiden, og ses ved mange tagprojekter.

 • Edelengoberet:
  En edelengoberet tagsten produceres i store træk på samme metode som den engoberede, dog med den forskel at der tilsættes glas i den edelengoberede tagsten. Resultatet er, at den får lidt glans uden at blive prangende, og fremstår silkemat.
 • Glaseret:
  Den glaserede tegl består af samme tegl som de andre. Glasuren på teglen har fået tilsat kvarts, også kaldet fattigmandsguld, for at opnå den blanke overflade vi kender fra patriciavillaer og herregårde. Mange kommuner har regler imod denne tegltype, da den er utroligt genskinnende og skiller sig meget ud.

Størrelse

Udover selve typen er det også vigtigt at vælge den rette størrelse på teglene. Teglen og huset bør passe sammen. Et lille hus vil typisk være pænest med en lille tegl, mens et stort hus vil have glæde af en større tegl. Det kan anbefales at kigge på andre huse der minder om dit eget, for på den måde at danne sig et indtryk. Tag en tur op og ned af villavejene og lad dig inspirere, og tal med din lokale tømmerhandel for at høre, hvad de anbefaler.

Kvalitet

Det er vigtigt at bruge tejl bestående af keramisk ler. Ringere lertyper kan lide af farveforskel i teglen, og har ikke samme styrke som tegl af keramisk ler. Tegl af skiferler er billigere, men heller ikke lige så holdbare.

Når man undersøger kvaliten af sine tegl, skal man undersøge hos producenten om leret i tagstenene er det samme som bruges til glasuren. Dette gør at sten og glasur arbejder sammen, og risikoen for små revner i glasuren minimeres. Denne kedelige effekt kaldes spindelvævseffekten.

Specialsten

Visse tage er bygget mere kringlet end andre. Når der skal vælges tagsten, er det derfor vigtigt at kigge på hvilke specialsten der findes af typen. Specialsten er sten som rygningssten, gratsten, ventilationssten og andre afslutningssten. Stenene kan have stor effekt på tagets afsluttende detaljer, især hvis man har et pyramidetag eller et meget komplekst tag med mange hjørner og samlinger.

Garanti

Ligesom på andre produkter man køber findes der også garantier på tagsten. Vær opmærksom på hvilken type af garanti der er tale om, og hvad længden af garantien er. Der anvendes normalt to typer af garantier:

 • Produktgaranti:
  Produktgaranti indebærer at hvis teglen ikke overholder det lovede, eller lever op til kravene i garantiens løbetid, vil man få leveret et nyt produkt til kantstenen.
 • Totalgaranti:
  Totalgaranti har den fordel at man ikke kun får et nyt produkt, men at man også får dækket udgifterne til udskiftning af taget. Arbejdsløn, stillads og andre hjælpemidler er dækket af denne garanti.
 • Pris

  Når man skal vurdere prisen på tagstenen, skal man kigge på flere faktorer end m² prisen. Undertaget er en stor udskrivning, og udgør en betydelig del af de samlede udgifter. Specialsten kan svinge meget i pris, alt efter hvilken forhandler man benytter. Et tilbud behøver altså ikke være godt fordi m² prisen er lav, for det øvrige tilbehør kan æde hele din besparelse. Få en samlet pris på alle materialerne.

  Ud af døren og lad dig inspirere

  Har du taget beslutningen, eller er du så langt at du overvejer et tagprojekt seriøst, så er det bare at komme igang. Sørg for at læse på lektien hjemmefra - det hjælper altid. Tag nogle kategoriske beslutninger. Vil du spare på varmeregningen? Vil du gå den økonomiske vej med teglene? Skal dit hus være det flotteste i kvarteret uanset pris? At gøre dig nogle tanker inden du kigger på tegl og tage, kan være en stor hjælp.

  Når tankerne er tænkt, så lad dig hjælpe af eksperterne i tømmerhandlen, tal med dine venner om deres erfaringer og kig på huse hvor du kommer frem. Det giver dig en pejling til hvor du gerne vil hen med dit tag, og hvordan det skal ende når projektet står klappet og klart.

Om forfatteren

Thomas Vester, Bygningskonstruktør hos Compara A/S Med mere end 15 års erfaring og 1000 tageftersyn bag sig, er Thomas Vester en af de førende rådgivere i landet, når det kommer til at hjælpe private husejere med et at komme trygt igennem deres ønske om et nyt tag eller en ny facade til deres hus. Thomas' rådgivning tager altid udgangspunkt i kundens ønske til det færdige produkts levetid, økonomi, og æstetik så disse går hånd i hånd.

Du er altid velkommen til at skrive til Thomas via e-mail tv@compara.dk, hvis du skulle have spørgsmål.

Få gratis og uforpligtende rådgivning

Skal du have et nyt tag på huset, eller er du i virkeligheden i tvivl om du kan nøjes med at reparere det gamle? Overvejer du 1.sal, tilbygning eller facaderenovering? Tag et telefonisk rådgivningsmøde med en af vores rådgivere, og kom tvivlen til livs.

Det er helt gratis og uforpligtende.

Få et godt råd

Thomas Vester, Bygningskonstruktør
Thomas Vester
Bygningskonstruktør
Michael Bloch, Arkitekt
Michael Bloch
Arkitekt
Copyright © 2024